Gå till sidans huvudinnehåll

Bokmässan 2016: Stormen och ön – Sem-Sandberg

24 september, 2016

steve_sem-sandberg_02Jag lyssnar till Steve Sem-Sandberg diskutera sin nya roman Stormen. Sandberg skruvar ibland på sig, det är tydligt att han tycker att det är svårt att tala om romanen, men det är samtidigt lika tydligt att han vill tala om den, att den är viktig för honom. Intervjun igenom ger han ett förtroligt och reflekterande intryck, det känns som om han verkligen strävar efter att gräva sig ner mot berättelsens kärna.

Romanen skiljer sig från dem han tidigare skrivit eftersom den inte utgår från historiskt material, är inte resultatet av omfattande efterforskning. Sem-Sandberg är noga med att poängtera att det inte är en självbiografisk roman, ändå får man intrycket av att det är en djupt personlig bok. Han säger flera gånger att det är första gången han diskuterar romanen i ett öppet sammanhang. Och han tycker att det är svårt, kanske eftersom han för en gångs skull inte kan gömma sig bakom ett historiskt material. Allting har kommit inifrån honom själv och blir därför naket.

Stormen handlar om en man som återvänder till sin barndomsö för att rensa upp efter sin döda fosterpappa. I centrum av berättelsen finns en stark syskonrelation där den ena alltid haft ett maktövertag. Sandberg målar upp romanen delvis som en utforskning av kärlekens villkor.

Döper man en roman till Stormen blir kopplingen till Shakespeare oundviklig. Och precis som i Shakespeares drama är det en ö som står i centrum. Sandberg beskriver utförligt sin fascination för öar: områden som både är öppna och slutna på samma gång.

Han säger att romanen länge funnits i honom men att han inte varit förmögen att skriva den förrän nu. Och när han väl började skrev han den snabbt.

Han beskriver den vid ett tillfälle som en thriller och skrattar. Den målas upp som en mystisk och suggestiv berättelse som inte bär på några tydliga svar. Vilket inte borde avskräcka någon: jag har alltid större tilltro till författare som ställer intressanta frågor än dem som levererar lämpliga svar.

Fredrik Wollentz

 
X