Gå till sidans huvudinnehåll

Louisiana literature 2015: Fredrik Nyberg kritisk till stjärnkavalkaden 

22 augusti, 2015

Författarstjärnorna gästar festivalen med uppläsningar och intervjuer. Tråkigt, tycker poeten och lektorn i litterär gestaltning Fredrik Nyberg. 

– Jag har svårt att hitta vad festivalen riktigt vill hävda, säger han till Ordkonst.

Fredrik Nyberg utkom senast i år med diktboken Slingorna och underjorden – Att bli ved III på Norstedts. Han är också lektor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet, och med kollegorna där har han kommit till litteraturfestivalen inför stundande kurstart.

Ett framträdande som lockar är Kenneth Goldsmith, den amerikanske konceptpoeten som bland annat skrivit av en hel New York Times. Han haft stor effekt på svensk poesi under de senaste tio åren, enligt Fredrik Nyberg.

– Den konceptuella vågen har varit en viktig rörelse i svensk samtidspoesi under ett antal år och då är Goldsmith en förgrundsgestalt naturligtvis, säger Fredrik Nyberg.

Själv använder han goldsmithska metoder till viss del.

– Jag kan intressera mig för vissa konceptuella byggställningar när jag tänker på en diktsamling, då kan jag skapa något slags regelverk, men samtidigt är jag i högre grad intresserad av ett subjekt och en mer traditionell poetisk röst.

Fredrik Nyberg såg en ”ganska trött” uppläsning med författaren Richard Ford, och tycker att festivalen är en stjärnkavalkad som satsar mer på stora namn än en genomgående tanke.

– Det är en ny typ av litteraturfestival som det säkert kommer bli fler av. Det är väl en del av den globala samtidskapitalismen som på något sätt tar tag i litteraturen också. Det är inte jättekul, men det är fint väder. Och platsen är fantastisk. Det är längesedan jag var på rockfestival men det är lite så, sitta i gräset och dricka öl, säger Nyberg.

Ska du göra det sedan?

– Ja, det tänkte jag nog göra.

Oscar Westerholm
Carl Thanner

11939087_10155868666930386_1361563896_n

 

 

(Bildtext: fr. v. till h.: Oscar Westerholm från Ordkonst och poeten Fredrik Nyberg.)

 
X