Gå till sidans huvudinnehåll

Bokmässan 2015: Fyra litteraturvetare och en raw food-mixer

25 september, 2015

Det är egentligen inte meningen att jag ska gå på seminariet med titeln Litteraturens värden. Men det är något med den anspråkslösa inramningen i den lilla föreläsningssalen som får den att kännas oändligt mycket mer tilltalande än den pågående matlagningsshowen bredvid. Litteraturvetarna Torbjörn Forslid, Lisbeth Larsson och Ann Steiner bjuder tillsammans med förläggaren och litteraturvetaren Daniel Sandström in till en behaglig bubbla av knastertorr akademisk diskussion.

Knastertorr är i bokmässekontexten verkligen inget nedvärderande, tvärtom räcker det med några minuters irrande i larmet på mässgolvet för att man ska längta efter vad som helst som inte är färgglatt, högljutt eller extra prisvärt just idag. Som förstagångsbesökare blir bokmässan till en början mest chockartad. Frågor som ”var är jag?”, ”varför finns det inget syre?” och ”är mannen där borta med tomt stirrande blick Peter Englund eller en zombie som är väldigt lik Peter Englund?” hopar sig i huvudet.

Men åter till seminariet. Med utgångspunkt i värdebegreppet diskuterar de medverkande vad värde inom litteraturen egentligen är och hur det kan förstås. Tidigare har, menar Lisbeth Larsson, litterär tvärde främst diskuterats normativt, som något som bedöms av en forskare eller kunnig läsare. Men, frågar hon retoriskt, kan värde enbart förläggas hos texten och inte alls hos läsaren?

Det uppstår en intressant diskrepans mot bruset från mässan utanför: där är det enda värde som syns relaterat till läsarnas mottagande och betalningsvilja. Texten som sådan är egentligen inte närvarande alls. Här blir ekonomiska och sociala värden allt.

Seminariet är bara 20 minuter långt och innan diskussionerna riktigt hunnit ta fart är det slut. Torbjörn Forslid konstaterar, med vad som verkar vara genuin besvikelse, att han inte hann gå in på Platon och Aristoteles som han tänkt sig. Jag lämnar den halvfulla lokalen och kliver ut vimlet igen. En kvinna ropar närmast extatiskt från den intilliggande scenen att ”en raw food-mixer är ditt livs bästa investering” samtidigt som Gustav Fridolin tar selfies med en grupp tonåringar. Karusellen snurrar vidare.

Erik Isberg

 
X