Gå till sidans huvudinnehåll

Bokmässan 2015: Den sårade divan intar psykologiscenen

26 september, 2015

Det säger något om vår tid att bokmässan nu har en helt egen scen enbart till för psykologi. På programmet står samtal om sexmissbruk, utbrändhet men också besök av stora namn som Lena Andersson och Ann Heberlein. Under Lena Anderssons framträdande är det så mycket folk runt scenen att mässans ständiga flöde av människor helt stannar upp. Intresset för kändisars livsberättelser verkar vara betydligt större än det för litteraturseminarier.

Karin Johannisson känns i det sammanhanget som någon som kan erbjuda ett alternativ. I sin senaste bok Den sårade divan undersöker hon normalitetens gränser för psykiskt sjuka kvinnor. Hon tar sin utgångspunkt Agnes von Krusenstjernas, Nelly Sachs och Sigrid Hjerténs patientjournaler från bland annat Beckomberga. Alla tre ansågs vara genier men etiketterades också med diagnoser som hysteri. Det visar sig finnas ett intrikat samspel mellan samhällets bild av psykiskt sjuka kvinnor och deras utagerande av sin sjukdom.

När moderatorn Jonas Mattsson, chefredaktör för tidskriften Modern Psykologi, börjar ställa frågor om psykiatrisk forskning som säger sig visa samband mellan kreativitet och galenskap protesterar Johannisson. Här visar sig klyftan mellan det humanistiska och det naturvetenskapliga perspektivet. ”Det är intressant men det visar inte hela bilden” säger Johannisson. Hon har under sin forskarkarriär visat hur psykisk sjukdom delvis är en produkt av ett skiftande normalitetsbegrepp.

”Själen är större än kroppen” slår Johannisson fast och vänder sig ut mot publiken. Med de orden avslutas samtalet.

Molly Uhlman Lindberg och Erik Isberg

Karin Johannisson i svart jacka pratar med ett fan.

Karin Johannisson i svart jacka pratar med ett fan.

 
X