Gå till sidans huvudinnehåll

Tre praorapporter

1 juni, 2014

namn: Henrik Karlsson, 7A

var: Tierps tryckeri

vad fick du göra: Mitt eget visitkort! 20 000 annonsblad. 40 000 borrmaskinsmanualer. 50 ex av en bok om lokalhistoria. Jag vet inte hur många affischer.

vad har du lärt dig: Att Mein Kampf såldes i över 80 miljoner exemplar, enligt Göran på papperslagret. På matten skulle vi kunna beräkna hur många dagar man måste stå vid tryckpressen för att mata ut 80 miljoner böcker. Och på historian kan vi ta reda på hur mycket royalties Hitler drog in. Och till Veckans Filosofunderare: om det hade funnits fildelning på 1920-talet, hur skulle det ha påverkat nazisternas ekonomiska möjligheter att kampanja?

kan du tänka dig att arbeta på _________: Det beror på vad jag får trycka.

namn: Henrik Karlsson, 8A

var: Tierps bio

vad fick du göra: Springa upp och ned för trappan för att lyssna om ljudet är tillräckligt högt i salongen. Hålla utkik efter den vita ringen som betyder att projektor två ska slås igång. Välja en affisch att ta med hem (Dansar med vargar).

vad har du lärt dig: Att den populäraste filmen i Tierp den här månaden är The Matrix. Fast när man jobbar som maskinist missar man början och mitten av filmen, så jag förstod inte riktigt handlingen. Bara att Neo inte gillar agenter och poliser och att han får döda vem han vill för alla är så dumma att dom inte fattar att verkligheten är ett datorspel. Jag tycker det coolaste är när han böjer sig snabbare än pistolkulorna. Men när jag frågade min handledare om hon tror att vi lever inuti en dator sa hon att det är korkat och att det dessutom är livsfarligt att tro att livet har en mening. Så det har jag lärt mig.

kan du tänka dig att arbeta på _________: Bara om jag får välja filmer själv. Och slipper min handledare.

namn: Henrik Karlsson, 9A

var: Forsmarks kärnkraftverk, slutförvaret

vad fick du göra: Jag fick följa med skolklasser ned i berggrunden och förklara för dom hur säkra kopparkapslarna är. Sen tog vi med dom ut till ön där kylvattnet från reaktorn rinner ut. Det finns sälar där! Men dom är svåra att se för ångan.

vad har du lärt dig: Att människohjärnan, enligt Sara på besökscentrum, är programmerad att reagera på ljudet av spädbarnsskrik. Jag har alltid tyckt att spädbarn är irriterande, men dom kanske går att använda? Tänk om vi bygger en stereo med 100 000 års garanti, då kan en loop av spädbarnsskrik avskräcka människor från att gå ned i slutförvaret! (Annars kommer människorna svälla upp som böldsäckar och sen förgifta vattnet.) Varningsskyltar funkar inte för det finns inte nåt material som är tillräckligt starkt för att kunna läsas efter en istid. Och att skriva varningstexter på språk är inte heller nån bra idé, för kannada, som är det äldsta levande språket enligt Guinness Rekordbok, är bara 2500 år gammalt (och för övrigt helt obegripligt för dom flesta, till exempel mig).

kan du tänka dig att arbeta på _________: Nej, jag vill hellre jobba nånstans där kontinentalplattorna inte hinner flytta på sig innan jobbet är klart.

Henrik Karlsson

 
X