Gå till sidans huvudinnehåll

Ordkonst söker verk till 4:2018 – City

25 juni, 2018

Vi är i stan och utanför. Vi har flyttat tillbaka och längtar bort. Vi är i grannlandet – och på landet, dit vi flyr från asfalten för att skriva på något och fota lösa band runt en gardin. Bandens broderier påminner om stugsomrar, men den här sommaren tillägnar vi stan. Vi tar en sommar i City. Med band. Helt utan.

Ordkonst förra nummer var vårt hundrade. Det har gjort något med verksamheten, lämnat en öppning för att vilja göra något nytt. Så sa vi på uteserveringen på Möllan innan förra releasefesten. Men hur gör man ett nytt temanummer? Det är juni när vi klubbar igenom att höstens första tema ska bli City. Kan City bli nytt?

Det första vi slog fast var att vi vill utforska. City vill inte vara ett temanummer som nämner sig själv i förbifarten. City vill utmana stadens egen ordning.

När vi väl började tänka på det flöt City redan runt i våra hjärnor, en stor massa med skit som väntade på en förlösning. City var inte bara en stad eller ett centrum, utan en plats i huvudet för vår biografi. Och i förlängningen var City inte enbart den enskildas biografi – där bildades mönster som utgjorde historia. Men hur länge får en gravsten stå kvar? City blev saneringen, klyftorna, samlevnaden, bostadsbristen. Men också estetiken. Där det inte tillåts att uttrycka sig om förtryck, byggs brutal arkitektur. På centralstationerna idag finns inte längre bänkar att sova på, men tillgång till tio olika sorters kafferost.

I ett australiensiskt radioprogram om arkitektur säger Slavoj Žižek att den inkluderande och ”öppet för alla-arkitekturen” på art venues i själva verket är en falsk öppenhet. Underskatta inte människor som gillar konst! säger han. De har inte råd med kaffet, böckerna, kläderna som hör till. De går direkt till Operan. ”All those places who are supposed to give anti elitist flair are precisely what is elitist.”

Hur ska vi vara radikala i nyliberalismens högborg? Hur kan vi vara tillräckligt tänkande i den urbana mallens krav på likformighet? Men i massans konservatism finns också en blessing, som ”anonymiteten i city”. Och tillika, den kritiska massans möjliggörande av queera upplevelser. För var, om inte i city, kan vi riva och bygga nytt? Var kan vi bevara det av betydelse, var kan vi sakna det som inte finns.

Vi söker bidrag till våra frågor om City. Weekendbilder, stadskritik, utforskande av nya bostadsområden, närstudier av studentlägenheters linoleumgolv, demagogiska tal från torget. Vi söker också konst som inte uppenbart passar in under våra ordinarie kategorier skönlitteratur, kritik, essä och illustration.

Ordkonst är Akademiska Föreningens litterära utskott med säte i Lund. Vi publicerar skönlitterära texter, essäer, recensioner, fotografier och illustrationer, men också andra experimentella former av litteratur, bild, och mash-ups. Även sådant som inte är relaterat till temat är intressant. Se bara till att inte skriva med ditt namn i dokumentet då inskickat material bedöms anonymt.

Skicka ditt bidrag till: bidragtidskriftenordkonst@gmail.com senast den 25 augusti.

 
X