Gå till sidans huvudinnehåll

Ordkonst söker bidrag till tema Sömn

20 september, 2016

14330120_1132214880198744_5203161528379614231_n

Tidskriften Ordkonst söker bidrag till nästa nummer med tema Sömn.

De flesta människor sover bort en tredjedel av sina liv. Om litteraturen ska spegla verkligheten borde alltså en tredjedel av allt som skrivs ägnas åt tiden man tillbringar sovande.

Alla människor har en relation till sömn men kanske är det inget vi ger någon större vikt, sova är bara något vi måste få överstökat. Detta tycker Ordkonst är orättvist. Vi vill rucka på den hierarki som skapats mellan vakenhet och sömn.

Vissa hävdar att de aldrig minns sina drömmar, andra tycks minnas med en överdriven detaljrikedom. För den som lider av insomnia blir själva vakenheten en mardröm. För den som lider av narkolepsi blir trötthet det naturliga tillståndet. Och det finns ovanligt plågsamma sömnsjukdomar som leder till att den drabbade inte får en blund till i hela sitt liv.
Sömn är alltså inget man kan ta för givet.

I sömnen kan vi återuppleva trauman vi inte orkar tänka på i vaket tillstånd. Där kan vi inte leva i nuet, inte utöva mindfulness. I sömnen dansar våra minnen ohämmat med varandra.

Det finns olika taktiker man kan använda för att sova. Det finns piller. Det finns vaggvisor. Det finns får. Kanske har du en alldeles egen taktik som du vill dela med dig av?

Det finns de som alltid diskuterar sina drömmar vid köksbordet, och det går en mental suck genom rummet. Men vi på Ordkonst lovar att inte sucka! Vi är intresserade av era drömmar.

Vad är egentligen sömn? Vad är egentligen vakenhet? Och hur tydlig är gränsen där emellan?

Ordkonst är intresserade av alla slags bidrag som behandlar sömn, om det så är prosa, poesi, essäistik, recensioner, bilder eller illustrationer. Och nästa gång ni släcker lampan för att sova: fundera gärna på hur den gräns ni överträder ser ut, vad den sträcker sig mellan.

Skicka ditt bidrag till bidragtidskriftenordkonst@gmail.com senast den 20 oktober.

 
X