Gå till sidans huvudinnehåll

Ordkonst söker bidrag till tema MAGI

17 oktober, 2017

Det kommande numret av Ordkonst rör sig i det magiska. Vi vill undersöka vad magi är och var den finns. Kan man tillskriva den någon särskild estetik – kanske ett fokus på det materiella som hjälpmedel för att överskrida materien?

Trolldom och trollkonster har varit utbrett och högst närvarande i svensk folktro. Somliga växter och örter har ansetts besitta kurerande krafter medan andra troddes inneha egenskaperna att locka fram sinnesstämningar och försätta människor i olika tillstånd.

Den svenska orkidén nattviolen, som enbart utsöndrar sin doft om natten, kopplades exempelvis samman med förförisk magi och lustfylld lek och användes som afrodisiakum.

Detta skulle i traditionell mening antagligen betecknas som vit magi. Motsatsen är svart magi: handlingar som utförs med avsikten att skada en annan persons ekonomi, hälsa eller sociala liv.

När man inom psykologin talar om den här typen av föreställningar brukar man tala om termen magiskt tänkande – människan föreställer sig att ett visst orsakssamband ligger till grund för, och har fört fram, ett särskilt resultat. Personen i fråga skulle till exempel kunna uppleva sig vara orsaken till det som händer omkring sig; väderskiftningar, andra människors handlande, etc.

Ett annat tänkande som till en del bygger på magi är alkemin, ur vilken den nutida kemin springer. Alkemisterna var upptagna med att framställa guld och livselixir. De lyckades aldrig men gjorde istället andra viktiga vetenskapliga upptäckter. En känd och misslyckad alkemist är August Strindberg, som under 1800-talet framställde kattguld men trodde sig ha tillverkat guld.

Om magi förstås som det vi inte finner kausala förklaringar för eller inte kan förnimma med våra sinnen, finns det kanske ett motstånd i det magiska. En oas dit samhällets sekularisering och hyperrationalisering inte når.

På senare tid har häxan utforskats som feministisk symbol och bärare av en subversiv femininitet. Samtidigt är trollkarlen fortfarande en glättig showman med förkärlek för pyroteknik.

I litteraturen har magin främst sin hemvist i fantastik och magisk realism. Ordkonst är övertygade om att det också finns ny litterär mark att bryta, att magin kan finna en plats även i andra typer av text. Kanske är besvärjelsen magins språk, medan magin letar sig in i språkets vardaglighet: I en artikel i Expressen beskriver Zlatan sin nya lyxvilla som “helt magisk”.

Ordkonst anser det vara något av ett under att det ockulta upplever en renässans, eftersom vi har för avsikt skapa ett magiskt nummer. Tillsammans med er vill vi utforma en sprakande tidskrift, fylld med illusioner, clairvoayans och spektakulära bidrag.

Ordkonst publicerar alla sorters skönlitterära texter, essäer, recensioner och illustrationer. Även sådant som inte är relaterat till temat är intressant. Se bara till att inte skriva med ditt namn i dokumentet då inskickat material bedöms anonymt.

Skicka ditt bidrag till: bidragtidskriftenordkonst@gmail.com senast den 1 november.

 
X