Gå till sidans huvudinnehåll

Läsa baklänges?

22 november, 2010

I samband med premiären av den nya Harry Potter-filmen så bestämde jag mig för att ta upp de kära gamla böckerna igen. Det var tack vare dem som jag fick upp min läslust, och med jämna mellanrum tar jag åter upp dem och försvinner in i det magiska Hogwarts.

Att läsa om böcker på det sättet ger en annan relation till böckerna, och jag börjar tänka på saker jag inte tänkt på innan. Förra gången jag läste om serien så upptäckte jag ett mönster. Efter varje bok jag avslutat så fick jag lust att läsa den föregående, fast det knappt var en vecka sedan jag läste sagda föregående. Rowling lägger upp ett sådant komplicerat mönster, och små bihandlingar och bikaraktärer upptäcker jag varje gång jag läser om dem. Så, när jag åter igen avslutat serien så sade jag till mig själv att nästa gång ska jag läsa dem baklänges, alltså börja med den sjunde och fortsätta bakåt till den första. Det är precis det jag gör nu.

Aldrig tidigare har jag fått för mig att läsa en bokserie baklänges. Jag har tagit upp vissa delar av en serie och läst bara dem, men det är knappast samma sak. Jag har nu läst ut den femte boken, och jag måste säga att jag redan har fått en klarare överblick över berättelsen. Jag tycker det är en upplevelse att läsa baklänges, men jag saknar en del av charmen med böckerna (inte en jättestor del, men ändå). Samtidigt som jag ser berättelsekartan tydligare så försvinner en del mystiken. Ja, jag är inte riktigt säker på om det var bra idé det här. Jag får se hur jag känner i slutändan, men för tillfället lutar jag nog åt att Harry Potter ska läsas åt rätt håll.

 
X