Gå till sidans huvudinnehåll

Att räkna ord II

8 november, 2010

Läste man mitt förra inlägg förstår man att mycket av min tid just nu går åt till att försöka skriva 1667 ord om dagen. Eller ja, alldeles i början av månaden behövdes 1667 per dag hela november för att nå 50 000 den 30:e, men det är väldigt lätt hänt att hamna efter denna önskvärda takt. Jag har gjort det alla mina tre tidigare år, och så även detta. Med mitt nuvarande ordantal på ynka 4121 måste jag alltså i stället producera minst 2086 stycken per dag, varje dag, för att nå fram i tid.

Den där siffran stiger förstås för varje dag man struntar i eller missar att skriva. Nu i början ganska långsamt, mot slutet skräckinjagande snabbt. Och här tror jag att jag snubblar över en av de stora förtjänsterna med att vara med i en tävling av NaNoWriMo:s slag. För att klara av utmaningen bör man skriva varje dag. Hur ofta hör man inte just det rådet när etablerade författare ombeds ge sina bästa tips till aspirerande förmågor? Det är sällan någon uppmanar åhörarna att i stället för att skriva städa badrummet, hänga tvätten eller dammtorka prydnadsvaserna.

NaNoWriMo är det som får en att inte städa badrummet. Ordantalspressen gör att man sitter en extra timme och plitar i stället för att skrubba smutsiga tallrikar. Däri ligger något fundamentalt.

Jesper Festin

 
X