Gå till sidans huvudinnehåll

Utdrag ur 2017:4 – EN FANGIRLS BESVÄRJELSE av Diana Iskra

15 december, 2017

Jag står vid en grå himmel, tyngden och ljuset, den lutar sig mot rutan. Jag lutar pannan mot himlen och mot vindarna. Blicken utomhus, riktad mot kastanjen och Sibirien. Grigorij Rasputin inuti min hjärna. Glasets svala mot pannbenets tomma.

Jag tittar på bilderna av hans ansikte igen. En förvuxen demon. En mycket gåtfull munk. Hans spöklika blick, hans blanka hår, all hans hårväxt. Det är konstigt, det är verkligen dag men månen finns på himlen, precis där det känns som att synen blir lite konvex. Jag är klädd som honom: sidenskjorta, sammetsbyxa. Frisyren också, en ridå kring ansiktet. Läderstövlar med ett starkt grepp om vaderna.

Växterna på fönsterbrädet är färglösa, torra som silkespapper. Jorden i krukorna är kladdig, blöt, doften av förmultning. Mitt hår är också vått och ruttet, några droppar ner på nyckelbenen. Den oljiga huden mellan min hjärna och min frisyr har tappat sin dragningskraft. Med en alldeles violett hand vrider jag om fönstervredet, våta hårstrån som försöker dofta pion, som en klistrig hinna på det svala handtaget. Jag tänker på cyankalium, på skotten, på drunkningsdöden, på seanser, på Rasputin som en pilgrim. Jag ser en likbil sakta rulla nedför min gata. Det är hemskt.

Jag tänker på honom så intensivt att tankarna blir till en bön, till en urartad bön, till en besvärjelse. Jag tänker på att ett fyllo blir en mystiker. Jag tänker på en storväxt analfabet i Vinterpalatset, en värsting från Sibirien som tsaritsans förtrogna väninna. Jag skäms över min fascination och sedan doften av frityr, mitt i detta kalla. Hans håriga mun som säger: Blomman växer av vatten och det gör jag med.

Jag cyklar istället. Håret fortfarande blött, topparna känns kalla och tunga i vinden. Sylvassa andetag når ända ner bakom revbenen. Himlen är så låg att den bländar. Min mun är instängd i läppglans, sparkly peach. Jag kisar och cyklar mycket snabbt. Jag blir svettig av sidentyget närmast kroppen. Kroppen låtsas vara febrig. Det är när jag tar sats för att cykla över en gata med en gul lampa som jag tvärbromsar. En förstelnad svullen råtta, i en ring av fett. Död.

När jag låser cykeln har jag en klibbig beläggning på mina kinder. Ansiktet som en jättestor mun. En sval råbiff färgar mina tänder med oxblod. Min hjärna blir mjuk av vinet. Mitt medvetande snurrar inte lika häftigt, saktar ner som ett lottohjul, tickar långsamt tills blicken stannar precis vid ögonen och allting blir alldeles tydligt: Hans högra öra är mer framträdande, huvudet lätt framåtböjt. Ibland smyckat av ortodoxt guld. Hans vänstra arm i en mystisk rörelse, den svullna handen riktad mot mig. Ögonen nästan gömda under ögonlocken. Blicken som ett farligt djur.

Jag måste sluta nu. Det blir för mycket. Försöker istället fylla mig med obehag: Rasputin som våldtäktsman, jag läser om hans dunkla hygien: En kropp av sperma, svett och hår. Rasputin som en sexmaskin. Rasputin som ett lik. En död kropp med rakt utstående armar. Rasputin som
letar sig fram under isen, sammetsbyxornas tyngd när han försöker hänga kvar vid ett isflak i den mörka floden. Jag kommer aldrig få se solen gå upp år 1917.

Det står en liten vas med ringblommor på bordet. På väggen en gobeläng med månstenar. Det är dumt, för jag tar på mitt huvud med mina händer. Skapar en skål där min hjärna kan vila. Det blir en rymd där blodet i mina ögonlock blir guldgult och blicken oändlig. Min nacke lyfter hastigt mitt huvud. Händerna fortfarande som en skål, fylld av tomma hårstrån. Rasputin som en djävul.

Mirakel och profetior, en hypnos av ett blodsjukt barn. En bondson i Nevas svarta vatten. En bön som önskan, min besvärjelse som maktspråk. Jag måste sluta nu. Det blir för mycket. Jag tänker på hans enorma penis, jag kan inte undgå den. I min hjärna är det med den han plöjer åkrarna i västra Sibirien. Klyver jorden när tjälen gått ur marken. Hans skägg som går i träda över ansiktet. Hans åtta döda syskon, åtta små bebislik i den mörka leran eller borttappade i ett floddelta. Små kistor, silke och talk. En stor och långhårig man. Förgiftad. Skjuten. Misshandlad. Så flyter han upp i natten. Sidenskjortan mjuk av vatten, penisen begravd i sammet. Om mina mördare är dina fiender har Du inget att frukta, men är mina mördare dina vänner kommer Du själv också vara död inom kort.

Det är skamligt att vara besett av en stor, sextokig man. Jag har mitt hår i mina händer, det råa oxköttet smälter samman med min mage. Jag måste sluta nu. Det blir för mycket. Rasputin i hjärnan i mörkret i sängen. Rasputin i munnen när jag biter i ett plommon. Rasputin i magen, det varma röda köttet. Hjulet i min hjärna som snurrar igen, blicken som är så otydlig. Nattens drottning som blommar i natten, oljan i min hårbotten, hårstråna som aldrig sluta falla. Hans otäcka blick under isen. Hans rosa lungor, fyllda med vatten. Ryssland i vinter. Jag kan inte föreställa mig något kallare. Mina läderstövlar under bordsskivan av valnöt. Sluta.

Jag går ut igen. Himlen mörkare, luften kallare. En yllekappa över sidenskjortan, jag trycker tyget mot min överkropp. Handen placerar en cigarett mellan läpparna, tänder den. I mungipan en liten glipa novemberluft. Glöden som en rubin. Röken försvinner in i håret. Avgaser som stiger, röken som stiger, billampor som är röda och gula. Röken når blodet, det yra i mig cirkulerar. Jag döljer det med solglasögon. Avgaser som stiger, röken som stiger, jag som stiger. Jag måste sluta nu. Det är för mycket. Jag ser Sibirien och kastanjen. Jag bildgooglar Grigorij Rasputin en sista gång. Jag säger det högt för mig själv, jag säger: Det här är sista gången. Jag står med cigaretten och novemberluften och det yra cirkulerande och jag hittar en bild som jag trycker på. Det är Rasputin som en modeman och det här är alldeles för mycket: Det är det framträdande örat, det är håret som ridå, det är läderstövlarna och sammetsbyxan, men sedan är det också detta: det är yllekappan, cigaretten och det är de löjliga solglasögonen.

Illustration: Henning Rehnström, XPERIALITY II, c-print, 23×34 cm, 2015

 
X