Gå till sidans huvudinnehåll

Ordkonsts julkalender lucka 9: ett par ord om Downtown Abbey

9 december, 2011


Det här med TV-serier alltå. Jag har en tendens att konsumera dem mer än mitt samvete egentligen tillåter. Det innefattar ju åtminstone två av de sju dödssynderna: lättja och frosseri. Men att konsumera nyktert är lättare med min nya favoritserie: Downtown Abbey. Ett avsnitt i veckan kan jag avnjuta på SVT-Play och jag har lovat mig själv (dyrt och heligt) att inte införskaffa serien på något sätt som gör att jag kan se mer av det. Ångrar du att du inte tittat från början? Vill du egentligen titta ifatt under julen men känner att du inte kan slösa tid på en TV-serie? Tänkte väl det. Därför har jag gjort en lista med anledningar till att du bör frossa i Downtown Abbey under din eventuella julledighet:

Introlåten!

– Slottet som Downtown Abbey spelas in på ägs i verkligheten av en privatperson. Tänk på det när du tittar och du har något att tänka på.

– Alla gillar snaskiga hemligheter och intriger. Downtown Abbey är fullspäckat med båda delar.

– Visst är några av personporträtten en smula endimensionella. Men vad gör det när de är fängslande?

– Klasskillnaderna! Brittisk överklass alltså, det är fascinerande.

– Kärlekstriangeln mellan Mathew, Mary och Lavinia blir mer och mer komplicerad för varje avsnitt som går. Jag sliter mitt hår efter varje avslutat avsnitt och tänker må det sluta lyckligt!

– En av överklassystrarna har en crush på sin chaufför – som kämpar för både kvinnornas och Irländarnas rättigheter. Hennes överklassmami och överklasspapi kommer inte bli glada om de får reda på något…

– Och viktigast av allt: Downtown Abbey är den dyraste brittiska TV-serien som gjorts, varje timme av första säsongen kostade £ 1 000 000 att spela in!! Ju fler som kollar desto mer valuta för pengarna.

Anton Wedding

 
X