Gå till sidans huvudinnehåll

Ordkonsts julkalender lucka 12: Benjamin Britten

12 december, 2011

Jag gick ut på stan igår. Mitt ärende var, liksom många andras, att inhandla julklappar. Jag skulle ljuga om jag sa att jag hade sett fram emot det. Av strategiska skäl gick jag omedelbart till Åhléns. Åhléns är bra vid sådana tillfällen, brukar jag tänka, där finns mycket av allt. Något till alla. Åhléns är dessutom vuxet; du slipper kringdrivande ungdomar, skränig musik, neonfärger. Med detta som mantra strök jag längs hyllorna, förvissad om min stundande framgång. Jag fingrade på mängder av strumpor, tvålar, spel, enstaka grytunderlägg. Hade det funnits en varukorg vid ingången skulle jag tagit en. Men. Snart kände jag att någonting var fruktansvärt fel. I gränslandet mellan avdelningen för parfym och avdelningen för hårprodukter och avdelningen för billig kosmetika blev jag stående, förlamad av skräck. Julmusik. På svenska. På engelska. I dur. I falsett. Tonartshöjningar och -sänkningar i kanon. Stämningsfull svensk julmusik. Käck amerikansk. Xmas tätt följt av Jul, jul. Kvinnoröster. Barnröster. Manlig stämsång.

Detta är produkten av två av det tjugoförsta århundradets mest överreklamerade fenomen: den öppna planlösningen och den allestädes närvarande musiken. Jag såg framför mig (skadad av diagramtänkandet inom arkitekturen) ett gäng ivriga ljuddesigners lutade över en gigantisk planritning över varuhuset, alla med färgglada filtpennor i händerna, inringandes avdelningarna som om gällde det uppdelningen av land efter ett krig. Vid mötet förklarar konsulterna entusiastiskt att rött är sensuellt, det blir vid parfymen det, grönt vid ingången, något som alla känner igen, blått i mittstråket, autostradan, hehe, något neutraliserande men som ändå lockar kunderna längre in, och så vidare i ytterligare ett dussin färger…

I grunden har jag emellertid ingenting emot julmusik. Ett verk jag återkommer till är Benjamin Brittens ”A Boy was Born”, som inleds något jordigt och rostrött för att i tredje variationen stegras, bli luftburen. Sentimental fulländning.

Benjamin Britten – A boy was born, op. 3 (3/4) In the bleak mid-winter

Malin

 
X