Gå till sidans huvudinnehåll

Nästan post-mässa

25 september, 2011

Ja, intervjun kom ej upp igår. Det bjöds ej tillfälle. Vi får se hur det går idag, är ganska trött, huvudet är rätt tungt, ska bege mig en sista vända till mässan innan jag tar tåg hem till tentor och allt sånt där. Köpa lite böcker. Har fortfarande bara köpt Självbiografierna.

Gårdagen var väldigt, väldigt bra, den överlägset bästa dagen hittills på mässan. Jag och mitt sällskap hamnade i en tirad av fantastiska saker och när det var slut var jag mycket matt. Det började med ett samtal mellan Karl Ove Knausgård och Aris Fioretos. Det stod i programmet att de skulle tala om Knausgårds nya bok (eller ja, andra delen i Min kamp-serien), men denna sa de egentligen inte särskilt mycket om. Samtalet kastade sig liksom ut i mycket större frågor, abstraktare frågor, och Knausgård lyckades fascinera, fängsla, på ett nästan pinsamt berörande sätt när han pratade om något som författare brukar dels ha svårt att uttrycka och dels ha svårt att uttrycka på ett intressant vis, det vill säga sitt eget skapande. Efter det sprang vi till det fina Rum för Poesi och lyssnade på Katarina Frostenson läsa dikter ur sin senaste bok – en smula svårt att deschiffrera allt i farten, men oerhört fint: ”Det fordras ju så lite för att göra mig glad. Ett glas sprit, gärna vit.”

Avslutningen var, om möjligt, ännu mer namnkunnig. Göteborgs stadsteater läste upp en brevväxling mellan Elfriede Jelinek och hennes svenska översättare som var otroligt bra. De talade om livet, litteraturen, och så vidare. Ni som ej var där kan hoppas på att det publiceras någonstans; det känns trist om detta går för vinden. Jelinek, som ibland verkar så upptagen av sig själv och fångad i sin egen märklighet, var ytterligt mänsklig och insiktsfull. Fint, helt enkelt.

Nu ska jag leta böcker. Världens enda Heidegger-rea kanske är något att kolla in.

 
X